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________________________________________________________________________ 

Department of Health 

Division of Alcohol and Drug Abuse Programs   

 

 

 

VPMS Frequently Asked Questions by Providers 
 

1. Question: What is the purpose of the Vermont Prescription Monitoring System 

(VPMS)? 

 

Answer:   A primary purpose of VPMS is to promote the public’s health by providing 

health care providers and dispensers with a tool to help them assess and monitor the 

controlled substances being prescribed to their patients.  The goal is to enhance treatment 

and prevent the abuse of controlled substances without interfering with the medical use of 

those substances. 

 

2. Question:  Do I have to register with the VPMS? 

 

Answer:  Yes.  Every Vermont licensed health care provider who prescribes any 

Schedule II, III, and IV controlled substances shall register with the VPMS.  You can 

register online at http://healthvermont.gov/adap/VPMS.aspx.  

 

3. Question:  Am I required to query the VPMS? 

 

Answer: Yes.  The law requires that, at a minimum, the VPMS be queried under the 

following circumstances: 

 at least annually for patients receiving ongoing treatment with an opioid 

Schedule  II, II, or IV controlled substance; 

 when starting a patient on a Schedule  II, II, or IV controlled substance for 

nonpalliative long-term pain therapy of 90 days or more; 

 the first time prescribing an opioid Schedule  II, II, or IV controlled 

substance to treat chronic pain;  

 prior to writing a replacement prescription for a Schedule  II, II, or IV 

controlled substance; 

 Any other requirement adopted under rule by the Commissioner of Health 

 

4. Question:  Do I have to personally query the VPMS or may I have one of my staff 

members query the VPMS for me? 

 

Answer:  Yes.  You may assign a delegate(s) to conduct queries.  Each person to whom 

you would like to provide access must complete the “VPMS Designee Request 

http://healthvermont.gov/adap/VPMS.aspx
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Registration Form” to register with the system.  The form can be found here: 

http://healthvermont.gov/adap/VPMS.aspx  

 

 

5. Question: Can I run a VPMS report before seeing a new patient? 

 

Answer: Yes. If you are registered with the VPMS you, or your registered delegate, can 

run a report on a new patient you will see at a future appointment.  

 

 

6. Question:  Can other providers in my practice use my password to query the 

database about their patients? 

 

Answer:  No. Passwords may only be used to whom the password was issued.  Each time 

the database is queried, the provider is verifying that the query is for a bona fide current 

patient of that provider.  A query by another provider would not meet this legal 

requirement.   

 

7. Question:  Does the VPMS require every Schedule II, III, and IV drug dispensed 

to be reported to the database? 

 

Answer:  No.  The law does not require reporting for a drug administered directly to a 

patient; or a drug dispensed by a health care provider at a facility licensed by the health 

department as long as the quantity dispensed does not exceed an amount adequate to treat 

a patient for a maximum of 48 hours.  This exception would include methadone 

dispensed at an opioid addiction treatment facility.   

8. Question:  How does the Vermont Prescription Monitoring System affect 

HIPAA?  

Answer:  The VPMS law is more restrictive in relation to sharing VPMS data than 

HIPAA.  Health care providers must comply with those more restrictive provisions when 

sharing VPMS data. However, like HIPAA, VPMS permits health care providers to share 

data concerning a bona fide patient with other health care providers for the purpose of 

treating the patient.  If you are a provider for a program covered by 42 CFR Part 2 you 

are subject to more restrictive confidentiality requirements.  See questions 17-19. 

9. Question: May I place a copy of the VPMS report in the patient’s record? 

Answer: Yes. But the Department recommends that it be kept in a separate section from 

the rest of the medical record.  The VPMS statute prohibits anyone who may legitimately 

receive information from the database from sharing that information with any other 

person or entity not eligible to receive that information or report, therefore the VPMS 

report in the patient’s record cannot be included when the record is copied or shared for 

non-treatment purposes. 

 

http://healthvermont.gov/adap/VPMS.aspx


 

 3 

10. Question: Can I scan the VPMS report into the patient’s Electronic Health 

Record (EHR)?  

 

Answer: Yes. The statute allows providers to enter the VPMS report into their EHR and 

share with other prescribers so long as the sharing between providers is for the purpose of 

treating a bona fide patient.  Again, if you are a provider in a program covered by 42 CFR 

Part 2 you are subject to more restrictive confidentiality requirements.  See questions 17-

19.  

 

As a caution - please remember that information received from VPMS may not be shared 

with any other person or entity not eligible to receive the information therefore the VPMS 

report in your EHR cannot be included when the record is copied/shared for non-

treatment purposes, such as for a payer. 

11. Question: How does the VPMS ensure that the data is kept confidential?  

Answer: By providing many technical and procedural safeguards. Only registered users 

prescribed by the statute can query the secured web-based system. Records from the 

database may only be shared in compliance with HIPAA and the VPMS statute.  

 

12. Question: Are there penalties for knowingly releasing VPMS data? 

 

Answer: Yes. Any person who knowingly discloses data to a person not authorized by the 

VPMS statute to receive that data would be subject to imprisonment of up to one year 

and/or a fine up to $1000.00 as well as any relevant penalties under federal law.  In 

addition, providers and pharmacists would be subject to discipline from their respective 

licensing boards.  The law does provide for civil and criminal immunity for health care 

providers and dispensers for any action made in good faith in accordance with the law.  

 

13. Question: I ran a query on a patient of mine and found she is seeing a number of 

providers who are also providing her controlled substances?  What should I do? 

 

Answer: The VPMS system is designed to be used as a tool to improve treatment.  The 

goal is for providers to be better able to coordinate treatment and identify the earliest 

signs that a patient may need an adjustment in their treatment plan, or consideration of an 

additional diagnosis such as addiction.  If what you see in the database makes you 

concerned about your patient’s use of medication: 

  

1. Contact the other providers listed to verify the information, and discuss 

coordination of the best course of treatment for this patient; and/or 

 

2. Discuss the finding with the patient, and determine if the patient wants, or 

needs, an alteration of the treatment plan or assistance in dealing with a new 

diagnosis such as drug abuse or addiction. For patients in need of addiction 

treatment a list of resources can be found on the Division of Alcohol & Drug 

Abuse Programs’ website: http://healthvermont.gov/adap/resources.aspx#help  

http://healthvermont.gov/adap/resources.aspx#help
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14. Question: Are there pain assessment tools available that can help me treat my 

patients’ pain that the Vermont Department of Health would recommend?  

Answer: Yes. Please see the following tools: 

 Initial Pain Assessment Tool  

 Brief Pain Inventory  

 McGill Pain Questionnaire  

 Visual Analog Scale 

 Wong-Baker FACES Pain Rating Scale 

This list of Pain and Function Assessment Tools can also be found in Responsible Opioid 

Prescribing by Scott M. Fishman, MD. 

Another helpful resource which every provider prescribing controlled substances should 

be familiar with is the Vermont Board of Medical Practice’s Policy on the Use of Opioid 

Analgesics in the Treatment of Chronic Pain, which includes detailed guidelines for 

evaluating and treating pain, and prescribing controlled substances.   

http://healthvermont.gov/hc/med_board/documents/opioid_pain_treatment_policy.pdf  

15. Question: May I share copies of the VPMS report or data with law enforcement? 

Answer:  No. The law and rules governing the monitoring system strictly limit access to 

its reports and data and do not permit providers to release the data to law enforcement.   

16. Question:  What can I do if I have a patient who I believe is engaging in criminal 

activity and the database supports my belief? 

Answer: As stated above, VPMS data and reports may not be shared with law 

enforcement.  There may be circumstances when VPMS confirms other information that 

suggests the patient is engaging in criminal activity.  You may be permitted to report the 

non-VPMS information to law enforcement provided you have a state law and HIPAA 

exception.  Whether or not a state law and HIPAA exception applies to a particular 

situation is very fact specific and you may want to discuss this with your own attorney, 

risk manager, or malpractice carrier before disclosing any patient information. If you do 

choose to notify law enforcement you may not release the VPMS report. 

17. Question:  What can I do if the information in the database suggests that my 

patient may be posing a threat of harm to him or herself or the public? 

Answer:  In general, the Department recommends you take the steps suggested above, i.e. 

coordinate care with other providers, and counsel the patient when the information you 

see in the database raises concerns. However, if all of the information you have regarding 

the patient leads you to believe that your patient presents an imminent threat to 

themselves or others and immediate action must be taken to avoid negative consequences 

http://healthvermont.gov/hc/med_board/documents/opioid_pain_treatment_policy.pdf
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to an individual’s or the public’s health and safety you may need to contact local law 

enforcement (please see above question and answer).  If you choose to contact law 

enforcement you may not release the VPMS data.  

18. Question: Can Opioid Treatment Programs (OTPs) query the VPMS? 

Answer:  Yes.  Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA) 

encourages staff in OTPs to query state Prescription Drug Monitoring Programs 

(PDMPs), like VPMS. Because a request for information from an OTP is not a disclosure 

under 42 CFR Part 2 patient consent is not required. 

19. Question: Can OTPs and Drug Addiction Treatment Act (DATA)-waived 

physicians provide patient-identifying information to the VPMS under federal 

confidentiality rules? 

Answer:  Probably not.  SAMHSA advises OTPs and DATA-waived physicians to not 

disclose patient-identifying information to PDMPs because of 42 CFR Part 2’s 

prohibition on redisclosure.  The concern is that under certain identified circumstances, 

VPMS may allow redisclosure of information from the database.  

20. Question: Can OTPS and DATA-waived physicians disclose patient-identifying 

information to the VPMS with patient consent? 

Answer:  Probably not.  Again because of the possibility of redisclosure SAMHSA 

expressed concern that 42 CFR Part 2 could be violated by the OTP and DATA-waived 

physician by disclosing information to a PDMP even with patient consent.  SAMHSA 

said they may further consider this issue in future guidance. 

 

 

 

 


